Caderea parului

par-femei_1
Caderea parului

Căderea părului (alopecia) este un fenomen a cărui frecvență crește progresiv cu vârsta și poate debuta încă de la 18 ani la barbati, iar la femei după 30 de ani. Poate fi difuză (androgenogenetică) sau localizată (alopecia areata), afectează foliculii piloși de la nivelul scalpului, dar poate afecta și bărbia, mustața sau sprâncenele (alopecia areata). Se poate însoți de seboree, mătreață, eczeme.

Cauzele pot fi multiple, de la moștenirea genetică, vârstă, hormonii androgeni, ovarul polichistic, seboreea, deficitul de zinc sau fier în alopecia difuză, până la boli autoimune asociate (vitiligo, lupus eritematos cronic), diabetul zaharat, atopia, stresul emoțional, afecțiuni tiroidiene în alopecia areata.

Tratamentul se adaptează fiecarei forme: vasodilatatoare locale în soluție 2-5%,  MEZOTERAPIE , injectări intralezionale de corticosteroizi, antiandrogeni sistemici,  PRP (TERAPIA CU PLASMA PROPRIE), transplant păr, etc. Pacientul cu alopecie va fi sfătuit să folosească produsele de îngrijire a părului adecvate care  să combată seboreea sau mătreața, să hidrateze firul de păr, să nu agreseze mecanic sau chimic scalpul și părul, să urmeze o dietă bogată în fier, zinc, seleniu, biotină.