Vitiligo

 Vitiligo-20151120032238430

Vitiligo

Vitiligo este o afectiune care duce la aparitia de pete albe pe suprafata pielii. Petele sunt provocate de distrugerea sau slabirea melanocitelor (celule pigmentare, responsabile de culoarea pielii) iar rezultatul direct este pierderea sau oprirea producerii pigmentului. Multi doctori si cercetatori sunt de parere ca vitiligo este o afectiune a sistemului autoimun. Desi nu se stie exact ce provoaca acest raspuns autoimun, tot mai multe sunt descoperite in fiecare an. Vitiligo afecteaza doar culoarea pielii. Textura si celelalte calitati raman normale.

Cei afectati de vitiligo observa in prima faza pete sau zone albe pe suprafata pielii. Tegumentul isi pastreaza textura normala iar la unii pacienti depigmentarea este insotita de o usoara mancarime. Petele albe sunt mai usor observabile in zonele expuse la soare: maini, picioare, brate, fata si buze. De obicei vitiligo apare intr-una din 3 dispuneri cunoscute:

dispunere focala – depigmentarea e limitata la una sau cateva zone
dispunere segmentala – petele apar doar pe o anumita parte a corpului (stanga sau dreapta)
dispunere generalizata – depigmentara apare in ambele parti ale corpului, intr-un model bilateral (cea mai comuna dispunere pentru bolnavii de vitiligo)

Pe langa petele albe, la unii pacienti se observa fire de par alb in scalp, gene, sprancene sau barba.

Severitatea pierderii pigmentului difera de la persoana la persoana. In cele mai multe cazuri vitiligo incepe dintr-o zona mica iar cu timpul apar alte pete in timp ce acelea deja existente cresc in suprafata. La unii bolnavi de vitiligo dispunerea si dimensiunea petelor poate ramane aceeasi ani intregi. Ocazional petele de vitiligo se pigmenteaza spontan, fara nici un fel de tratament. Multi pacienti observa asta intr-un anumit moment din viata.

Unii pacienti pot simti un prurit (mancarime) a pielii anterior sau in timp ce are loc depigmentarea. Studiile efectuate nu au relevat nici un motiv pentru aceasta mancarime.

In cele mai multe dintre cazuri, vitiligo progreseaza lent odata cu trecerea timpului dar nu exista nici o posibilitate de a prezice daca intr-un anumit caz vitiligo va progresa sau nu. Evolutia bolii este de cele mai multe ori lenta si pot trece ani de zile fara aparitia de noi pete. Unii bolnavi raporteaza repigmentari spontane, fara nici un fel de tratament. Folosirea noilor tehnologii insa poate stopa extinderea petelor.

La unii bolnavi, vitiligo este limitat la cateva zone ale corpului. Acesta poarta numele de vitiligo segmental. Cei afectati pot avea o insa combinatie de vitiligo segmental si generalizat.

La cei mai multi pacienti vitiligo se dezvolta intr-o mainera generalizata, intr-o dispunere bilaterala, adica daca apare o pata pe un genunchi, adesea va aparea si pe celalalt.

Vitiligo NU este contagios. Sunt multe teorii despre ce anume provoaca vitiligo iar expertii sunt de parere ca trebuie sa fii susceptibil genetic pentru a dezvolta vitiligo.

Se crede ca “vitiligo” vine din limba latina. Prima parte a a cuvantului, “viti”, provine din latinescul “vitium”, insemnand urma sau pata. Sufixul, “ligo”, este o terminatie latina frecventa si inseamna “a provoca”, “a produce”.