Patologia virala cutanata

sanatate-shutterstock_75489019

Patologia virala cutanata

Infectiile cutanate pot fi virale, bacteriene sau micotice.
Cele mai frecvente afectiuni virale sunt verucile (negii), papiloamele, condiloamele genitale si herpesul.

Verucile (negii)

Negii sunt mici excrescente pe piele, de obicei nedureroase si sunt provocati de catre un virus. Sunt in general inofensivi. Totusi, negii pot fi inestetici si pot provoca stanjeneala pentru pacienti, iar uneori acestia pot resimti mancarimi sau durere (in special cei de la nivelul talpilor). Majoritatea persoanelor adulte sunt familiarizate cu aspectul negilor si nu intampina dificultati in recunoasterea lor. Totusi, negii neobisnuiti cu suprafete netede intalniti la copii, pot provoca dificultati in recunoasterea acestora de catre parinti. Negii pot fi contagiosi, dar transmiterea acestora de la persoana la persoana este putin frecventa.
Optiunile de tratament includ medicamente aplicate local, inghetarea negilor cu azot lichid, tratamente cu laser sau excizie.

Condiloamele genitale

Condiloamele genitale sut produse de virusul papilloma virus. Importanta tratamentului acestora e datorata cronicitatii acestei infectii, transmisibilitatii de la un partener la altul si mai ales datorita riscului de aparitie a unui carcinoma in cazul tulpinilor oncogene (HPV 16/18). In zilele noastre sunt disponibile numeroase tratamente eficiente, nedureroase si facile cu o rata foarte mica a recidivei.

Herpesul

Herpesul este o afectiune comuna produsa de virusul herpes simplex, manifestata prin aparitia de vezicule grupate pe fond rosu insotite de senzatia de arsura. Cele mai frecvente localizari sunt cele de la nivelul gurii si cele de la nivel genital. Pentru persoanele care fac infectii repetate cu acest virus exista o profilaxie specifica astfel incat sa rareasca foarte mult frecventa acestor episoade.

Infectii bacteriene

Fie ca este vorba de impetigo (o infectie ce apare cel mai frecvent pe fata la copii), erizipel sau celulita ( infectii ale pielii manifestate prin roseata, durere, edem, cu sau fara febra), foliculita sau furuncul, tratamentul infectiilor cutanate reprezinta o urgenta. Prin tratament corespunzator aceste afectiuni sunt vindecabile in totalitate. Ignorate si netratate aceste infectii se pot agrava ducand la septicemie si chiar deces.

Micoze cutanate (ciuperci)

Avand in vedere ca fungii (ciupercile) sunt foarte rezistente in mediul inconjurator, rezistand pana la 2 luni pe covor sau alte suprafete, nu este de mirare ca multi dintre noi ne confruntam cu diferite micoze. Fie ca vorbim de ciuperca corpului, a flexurilor (sant mamar, inghinal), ciuperca piciorului sau a unghiilor, aceasta afectiune trebuie tratata datorita aspectului inestetic, mancarimii si riscului de extindere si de transmitere asupra celor din jur.

Sunt mici proeminente pediculate, de culoare de la culoarea pileii la maroniu inchis. Sunt produse tot de virusul papilloma si se gasesc la nivelul gatului unde se inmultesc de obicei. Daca deranjeaza estetic se pot indeparta fara urma.