Hiperpigmentare cutanata

fotoregenerare

Hiperpigmentarea cutanata

Hiperpigmentarea, sau coloratia excesiva a tegumentului, reflecta de regula supraproductia, localizarea anormala, sau distributia defectuoasa a melaninei (principalul pigment). Acest semn poate reflecta si anomalii ale altor pigmenti cutanati: carotenoizi (culoarea galbena), oxihemoglobina (culoarea rosie), si hemoglobina (culoarea albastra).

Hiperpigmentarea rezulta cel mai frecvent in urma expunerii la soare. Insa, poate fi de asemenea rezultatul unor boli metabolice, endocrine, neoplazice si inflamatorii, intoxicatii cu substante chimice, tratamentului cu anumite medicamente, defectelor genetice, arsurilor termice, radiatilor ionizante.

Multe tipuri de leziuni hiperpigmentate benigne sunt normale. Unele, precum acantoza nigricans si carotenemia, pot insoti diverse afectiuni.

In general, asimptomatica si cronica, hiperpigmentarea este o problema frecventa ce poate avea importante implicatii psihologice si sociale. Ea variaza ca localizare si intensitate, si se poate diminua de-a lungul timpului.