Infectiile cutanate virale (Papilomatoza, Veruci, Herpes)

img_713572_thumbs_600x400_7710

Infectiile cutanate virale (Papilomatoza, Veruci, Herpes)

Papiloamele sunt formaţiuni alungite, de culoarea pielii sau maronii, nedureroase, cu dimensiuni sub 5 mm, nedureroase, care apar în special pe gât , umeri, în axile, pe față, inghinal. Pot  să apară și pe semimucoasă sau mucoasa genitală și poartă denumirea de condiloma acuminata.

Verucile plane sau vulgare sunt formațiuni rotund-ovalare, îngroșate, de culoarea pielii sau gălbui, apar pe fața dorsală a mâinilor și degetelor, dar se pot localiza și periunghial sau subunghial. Apar atât la copil, cât și la adult, pot fi dureroase (cele peri, subunghiale), incomodează estetic și funcțional.

Verucile palmo-plantare sunt îngroșări ale epidermului,  foarte dureroase, unice sau multiple, de culoare gălbuie,  ce apar pe zone cu presiune repetată.

Herpesul labial este cauzat de infecția cu virusul herpes simplex tip 1, apare pe buze, conturul acestora sau în imediata lor vecinătate, sub forma unor vezicule dureroase, pe fond eritematos (roșu), care se sparg și se acoperă cu cruste în câteva zile. Necesită atât tratament antiviral sistemic, cât și îngrijire locală pentru eviatarea suprainfecției leziunilor sau vindecarea acestora cu cicatrice . După prima erupție (primoinfecție) individul rămâne purtător toată viața și erupțiile cutanate pot recidiva la intervale variabile de timp.

Herpesul genital este produs de virusul herpetic de tip 2, apare sub formă de vezicule dureroase pe mucoasa genitală sau în imediata vecinătate, se poate asocia stare generală proastă, febră și adenopatie inghinală și durează până la 3 săptămâni. Tratamentul constă în administrare sistemică de antivirale și ingrijire locală riguroasă conform indicaţiilor medicului pentru accelerarea vindecării şi eviatrea complicaţiilor locale.

Herpes Zoster este o afecțiune produsă de virusul varicelo-zosterian, varicela reprezentând primoinfecția . Virusul se localizează în ganglionii senzitivi, iar reactivarea acestuia în cursul vieții conduce la apariția unei erupţii veziculoase, de obicei unilaterală, precedată și însoțită de  durere intensă, cu inflamarea ganglionilor de vecinătate. Poate afecta toracele, gâtul, regiunea lombo-sacrată, dar cele mai neplăcute manifestări sunt de obicei când afectează regiunea facială si cea oftalmică. Îngrijirea leziunilor este importantă în evitarea complicațiilor locale, iar tratamentul sistemic va fi antiviral, antiinflamator, antialgic și antibiotic în caz de suprainfecție.