Micozele pielii (Candidoza, Tinea, Ciuperca Piciorului, Ciuperca Unghiei)

onicomicozapicior

Micozele pielii (Candidoza, Tinea, Ciuperca Piciorului, Ciuperca Unghiei)

Micozele cutanate cuprind un spectru larg, au ca sursă diverși fungi (dermatofiți, Candida albicans, Pityrosporum), sunt denumite generic tinea (corporis, cruris, faciei, capitis, unguium, etc) prezente în pliuri (axile, inghinal), regiunea lombo-sacrată, torace, față, scalp,  interdigital la mâini și picioare , pot afecta unghiile (onicomicoză) , mucoasele sau pot fi prezente pe torace sub formă de pitiriazis versicolor.

Manifestările clinice variază de la plăci eritematoase, inelare, cu marginea intens roșie, activă, care pot conflua, se erodează, fisurează, sunt însoțite de prurit și senzație de arsură în tinea  până la pete alb- sidefii, ușor roșii sau maronii pe torace (în pitiriazis). În onicomicoză are loc îngălbenirea, fisurarea și denivelarea , îngroșarea și chiar pierderea completă  a unghiei în timp.

Cauza este contaminarea cu fungi de la om sau animal, multiplicarea acestora într-un mediu cald și umed (pliuri),  afectează orice vârstă și sex, iar imunitatea scăzută reprezintă un factor   favorizant. Tratamentul se efectuează cu antifungice topice (soluții, creme, șampoane) și/sau sistemice, igiena corporală jucând în acest context un rol foarte important în prevenirea recăderilor sau a contaminării celor din jur.